• 0 Item
 • Email
 • 06-20-347-7011
  (H-P: 9-16)

Gyakorlati tippek használt számítógép vásárlásához

Tisztelt olvasó! A használt számítógép vásárlói útmutató célja, hogy lényeges (crucial) és értékes információt nyújtson Önnek, aki használt számítógépet vagy monitort tervez vásárolni. Az útmutató szerzője egy tapasztalt informatikai mérnök, aki 20 évet dolgozott több országban olyan cégeknél, mint a Digital, Oracle, Dell és Compaq. Reméljük, hogy hasznos tippekkel és tanácsokkal tudunk Önnek szolgálni, és megtalálja majd azt az eszközt, amely leginkább megfelel az igényeinek!

 1. Új vagy használt?
 2. Ár
 3. Mit jelent az A-kategóriás gép?
 4. A használt gép kiválasztása. Mit kell megfontolnia?
 5. Notebook vagy asztali gép?
 6. Lehetséges tipikus notebook hibák
 7. A berendezések valós képei
 8. Magánszemélytől vagy cégtől vásároljak?
 9. Végső ár
 10. A Microsoft Termékkulcs/COA matrica
 11. A gyártó eredeti billentyűzete és egere
 12. Mennyi memória legyen a gépben?
 13. Miért van az üzleti számítógépeknek általában kisebb merevlemeze?
 14. Ellenőrzi az eladó a gépeket az értékesítés előtt?
 15. Melyek a leggyakrabban használt operációs rendszerek?
 16. Honnan szerezzük meg a géphez szükséges drivereket?
 17. Amikor a felhasználó saját maga telepíti az operációs rendszert
 18. Memória típusok
 19. Hogyan védje megvásárolt berendezését, hogy a lehető legtovább használhassa?
 20. Utószó

1. Új vagy használt?

Sokan egész biztosan elgondolkodnak azon, hogy pontosan mi a különbség az új és a használt számítógép vagy monitor között? Mindkettőnek vannak előnyei, itt a legfontosabbakkal foglalkozunk. A piacon rengeteg új berendezés érhető el, azonban ezek összehasonlítása és a nekünk megfelelő modell kiválasztása nem könnyű feladat. Az árkategóriák skálája pedig igencsak széles, például amíg egy új üzleti Dell Latitude laptop ára 506.900 forint, addig egy új otthoni használatra készült alap Dell Inspiron laptopot már jóval alacsonyabb áron megvehetünk, 133 700 forintért.

Itt különbséget kell tennünk két portfólió típus között, az otthoni és az üzleti felhasználásra szánt számítógépek között. Az üzleti számítógépek tartós és stabil használatra készültek. A gyártók ezekhez jó minőségű, tartós alkatrészeket használnak, melyeknek fontos a skálázhatóságuk és a kompatibilitásuk. Vegyünk például egy új, ázsiai gyártójú "olcsó" laptopot. Melyik gép akkumlátora tartósabb - az új "olcsó" laptopé vagy egy használt üzleti laptopé? Az ázsiai laptop akkumlátora kb. egy óra múlva lemerül vagy talán még korábban, amíg a használt üzleti laptop akkumulátora általában 3 - 6 óra között bírja! Tehát a különbség óriási lehet. Ez egy jó példa az eszköz használhatóságáról.


DELL Latitude E5570 - használt üzleti laptop

Sok tanulmány létezik a számítógépek meghibásodásáról. Valójában minden gépnek van egy ”életciklusa”, ami nagyjából három szakaszból áll. Melyik az a stádium az életciklusban, amelyben a gép leginkább meghibásodhat? Ezek a hibák tipikusan az új berendezések beszerzése után vagy a kezdeti használata során jelentkezhetnek, ezután a hiba valószínüsége csökken. Két - három éves készülék esetén a meghibásodás kevésbé gyakori. Pontosan ez a két-három év az, ami a használt üzleti gépek lízing ideje. Használt gépek hibalehetőségeinek megjelenési valószínűsége hat év használat körül ismét emelkedik.

Mostanában nagyon sok példát láttam, hogy új gépek hogyan hibásodnak meg. Egy ismerősöm új HP laptopját már háromszor javították szervízben fél év alatt. Sok alkatrészt cseréltek és javítottak ki, de mindig új hiba jött elő. Pedig a készüléket csak otthon használták internetezéshez és levelezéshez. Sajnos, az új készülék sem garantálja, hogy nem hibásodhat meg!

2. Ár

Az új gépek garanciális ideje hosszú, ami kétségkívül jó dolog. De sokat számít, hogy a garancia idő alatt történt meghibásodás javítása mennyi ideig tart. Sok szervízben vagy kereskedőnél heteket kell várnunk a javításra, ami pedig már nem olyan jó dolog.

Sokunk számára a döntő tényező a vásárláshoz azonban végül az ár lesz. Amikor például egy üzleti használatra készült gép ára 506 900 forint, az otthoni használatra készült gép ára pedg 133 700 Ft – nagyon sokan az olcsóbb alternatívát választják.

Mi a helyzet egy új vagy egy használt készülék árával? Ez egy fontos kritérium, amelyről sokan elgondolkoznak. Egy 2 -3 éves használt üzleti gépet megvásárolhat egy új és olcsó gép árának töredékéért. Ezért sokan teszik le a voksot a használt üzleti gép vagy monitor mellett. Ezt pedig megkaphatja egy új otthoni használatra szánt gép fele áráért.

DELL Optiplex 9020


3. Mit jelent az A-kategóriás gép?

A használt számítógépek piacán nincs a kategóriás berosolásra egységes standard. Tehát az értékesítők saját maguk sorolhatják termékeiket A-kategóriába. A mi üzletpolitikánkban a monitorok akkor esnek A- kategóriába, ha egyáltalán semmilyen hibájuk nincs. Nincs pixelhiba, nincs vizuális zavaró karcolás, elszíneződés, stb. A laptopok jó állapotúak, tiszták és az akkumlátoruk tesztelt. Ezen eszközöknek sincsen hibájuk, melyeket alább leírunk. Az A-kategóriás laptopok általában annyira szép állapotúak, hogy ha egy új és egy használt ugyanazon modellt egymás mellé helyezünk, annyira hasonlóak, hogy sokan nem fogják tudni megmondani, hogy melyik az új vagy a használt.

Az asztali számítógépek pormentesek, tiszták és hibátlanul működnek. Ha használt gépet vásárol, azért ne feledje, hogy nem egy új készülékről van szó. Lehetnek kisebb kopásaik, karcolásaik, vagy korábbi jelzések rajtuk, hogy használták már őket. Ha megbízható eladótól vásárol jól kiválasztott modellt, akkor jó és hasznos géphez fog hozzájutni, és ami a legjobb, hogy egy új készülék árának csak a töredékét fogja fizetni.

Mit várhat el egy jó használt géptől?

Biztosan nem tudja vagy nem gondolt rá, hogy a gépe már fél éve útnak indult.  Megbízható kapcsolatokat alakítottunk ki leasing-beszállítókkal, és a tőlük rendelt gépek (márkák) biztosan a legjobbak.  A konfigurációkat úgy választjuk ki, hogy azokat még sok évig élvezhesse.  Sok márka igazán rossz minőségű, mások biztosan működnek valahogyan, DE a legjobb márka a DELL.  A termékek minősége már régóta ismert.  A gépek a tengeren át hosszú utat tesznek meg Magyarországig, ezért a szállításra különös figyelmet fordítunk.  A csomagolás és szállítmányozás nagyon fejlett, ezért a gépek védve vannak a hosszú úton.  

Hogyan készítjük elő a gépeket az Ön számára?  Milyen feladatokat kell elvégezni a gép eladása előtt?  A gépek korábban általában cégeknél voltak használatban, ezért szinte mindegyiken vannak matricák, melyeket el kell távolítani.  A PC-k belülről porosak, egyik jobban, mint a másik.  Ezeket sűrített levegővel kitisztítjuk, hogy a ventillátorok, a tápegységek és a ház belülről tiszták legyenek.  Ez nagyon fontos a gép későbbi élettartama szempontjából.  Ettől függetlenül ezt közel sem minden kereskedő teszi meg.  

A monitorok egy külső tisztításon, míg a TFT panelek egy nagyon alapos kétrészes tisztító folyamaton esnek át.  A monitort egy teszt programhoz csatlakoztatjuk és vizuálisan megvizsgáljuk az esetleges eltéréseket.  Egyúttal a beállításokat visszaállítjuk vagy ellenőrizzük.  A monitor menüjét programmal le lehet zárni.  A menü zárolását feloldjuk, ha az korábban be volt állítva.  

A PC-ket egy kétrészes folyamat keretében kívülről megtisztítjuk.  A PC-t beindítjuk és a BIOS menü beállításait úgy határozzuk meg, hogy a gépet könnyen használatba tudja venni.  Egy üzleti gép BIOS menüjében sok különböző funkció található, ezért gondoskodunk arról, hogy az operációs rendszert könnyen tudja telepíteni, illetve hogy a merevlemez ACPI funkciója be legyen állítva.  Az optikai meghajtó beindítását a Windows operációs rendszer DVD-lemezével kipróbáljuk.

A hordozható számítógép akkuját leteszteljük.  Erről bővebben egy külön cikkben olvashat A hordozható számítógép TFT paneljét és a BIOS menü beállításait leellenőrizzük.  A hordozható számítógépet megtisztítjuk és a kijelző zsanérjait megvizsgáljuk.  A hálózati tápegységet áram alá helyezzük és ellenőrizzük.

A nyomtatókat alaposan megtisztítjuk, a kazettát megvizsgáljuk és próbanyomtatást végzünk.  A menüt átállítjuk magyar nyelvűre.  Ezzel biztosítjuk, hogy Ön egy jó márkát és modellt, illetve egy tiszta és jól működő használt készüléket kapjon. Sok ügyfél meg is lepődik.  A készülék új vagy használt?  Használt, DE vannak használt készülékek és kitűnő használt készülékek. Ugye?  

Ezzel biztosítjuk, hogy Ön egy jó márkát és modellt, illetve egy tiszta és jól működő használt készüléket kapjon. Sok ügyfél meg is lepődik.  A készülék új vagy használt?  Használt, DE vannak használt készülékek és kitűnő használt készülékek. Ugye? 

4. A használt gép kiválasztása. Mit kell megfontolnia?

Sok helyen lehet vásárolni használt számítógépeket és TFT monitorokat. Sok cég reklámoz és ad el ilyen készülékeket. Alább felsoroljuk a legtipikusabb hibákat, amelyekkel találkozhat, ha nem körültekintően vásárol készüléket. Természetesen az eszközök képei, ha valós fotók, segíthetnek bizonyos mértékig a hibák kizárásában. De legjobb ha beszél az eladóval és rákérdez lehetséges kétségeire.

5. Notebook vagy asztali gép?

Egy új vagy használt számítógép vásárlója számára nehézséget okozhat a megfelelő gép kiválasztása.  Nagyon sok különböző modell létezik.  Itt az alapokkal ismerkedünk meg.  A gépet a felhasználási cél szerint érdemes kiválasztani.  A notebook akkor hasznos, ha több helyen dolgozik.  Ezt a cikket a repülőgépen, úton Helsinkibe írtuk. Egy dokkoló segítségével a notebook praktikusan átalakítható „irodagéppé” is.  Az asztalon lévő dokkolóhoz csatlakoztatjuk a külső monitort, a külső billentyűzetet és az egeret.   Az akkumulátor a dokkolón keresztül töltődik, és a gép egy rendes „asztali gépként” működik. A notebook kiválasztásánál figyelembe kell venni a kijelző méretét, illetve a gép méretét és súlyát.  A kapható használt üzleti notebookok a tulajdonságaikat tekintve nem különböznek egymástól, csak a kijelző méretében, illetve a gépek súlyában és méreteiben. Pillanatnyilag többek között 12,1, 13,3, 14,1 és 15,6 colos kijelzővel rendelkező notebookokat értékesítünk.  Kizárólag nagyon strapabíró és jól működő készülékeket közvetítünk és árulunk.  Kaphatók speciális célokat szolgáló gépek is, ilyenek például a nagyon hatékony videókártyával felszerelt 3D Autocad notebookok. A választékunkban vannak jutányos dokkolók, pótakkumulátorok, töltők és táskák is.  A legnagyobb különbség a notebookok és az asztali gépek között a bővíthetőségben rejlik.  Fontos megjegyezni, hogy a notebook gyorsan elromolhat, ha nem használ hozzá táskát.

Az asztali gépekbe több merevlemezt lehet szerelni, több a memóriahely, bővítőkártyák használatára is van lehetőség.  Gyakran érdeklődnek az asztali gépek méretei iránt.  A gyakorlatban a következő méretek a használatosak:  a legkisebb asztali méret az USFF (Ultra Small Form Factor), utána jön a kisméretű asztali gép (SFF = Small Form Factor), míg a legnagyobb asztali méret a desktop (DT). A legnagyobb és a legjobban bővíthető modell az MT (Mini Tower), mely általában az asztal alatt van (és gyűjti a port).   A méretek megtalálhatók a műszaki leírásokban.   Az asztali modellekbe (az USFF modellt kivéve) a PCI Express csatlakozóba egy külső grafikakártya is beépíthető.  Ennek segítségével növelni lehet például a képszerkesztéssel kapcsolatos lehetőségeket.  A grafikakártya választásánál érdemes figyelembe venni néhány fontos dolgot.  A PCI Express csatlakozó 75 watt tápellátást biztosít a grafikakártyának.  Az erős grafikakártyák plusz tápellátást igényelnek a tápegységből.  A normál irodai gépek (DELL Optiplex) tápegységében nincsen külön kimenet.  Az erős munkaállomásoknál ez alaptulajdonság, és bizonyos gépekben két kimenet is van.  Figyelembe kell venni azt is, hogy az SFF és DT modelleknél a grafikakártya hátuljánál lévő fém tartónak rövidnek és a kártyának „low profile” típusúnak kell lennie.  Az MT modelleknél a fém tartónak hosszúnak kell lennie, a kártya lehet „low profile” vagy „full profile” típusú.  Az asztali gépekhez és a notebookokhoz (dokkolóval) két monitor csatlakoztatható.  Ez jelentősen megkönnyíti a munkát.  Ehhez nincsen szükség külön grafikakártyára, hanem az egyik monitort a VGA csatlakozóhoz, a másikat a DVI csatlakozóhoz kell kötni.  

6. Lehetséges tipikus notebook hibák

 • Laza a képernyő rögzítése (A képernyő panelen érezni fogja, hogy a fedél túl könnyen záródik, esetleg kotyog, nem zár rendesen)
 • Monitor TFT panel egy vagy több pixel hibával
 • "Benyomódások a képernyő panelen" – pl. ha a laptopot a képernyő tetején fogva emelik meg, az ujj okozta benyomódás végleg megmaradhat. Ezt az TFT kijelzőn egy világosabb háttérfolt fogja jelezni.
 • Kopott vagy karcos külső borító. Egyes laptopok erős használatban vannak és nem is használnak hozzájuk laptop hordozó táskát. Könnyen elképzelheti hogyan néz ki egy olyan laptopot, amit három év használat során sosem hordtak táskában és szinte naponta szállították. Ezzel ellentétben állnak azok a gépek, melyeket a cégek pl. dokkoló állomáson az irodában használnak, és csak minimálisan szállították őket. A különbség tehát igazán nagy lehet.
 • Az akkumulátor teljesen halott, vagy kevesebb mint fél órát bír. Ez olyan információ, melyet nagyon sok eladó nem szívesen oszt meg a vevővel. De vannak olyan használt laptopok, amelyek akkumlátora jó állapotban van. Sokszor kérdezik a vásárlóink, hogy mennyi ideig tart az akkumlátor? Általában meg tudjuk mondani, hogy tipikusan 2 - 4 órát bírnak. Ez változhat a laptop modelltől függően is. Tehát mindenképp kérdezze meg az eladótól az akkumlátor tartósságát!
 • Megviselt, kopott billentyűzet. Az alábbi képeken két használt laptopot lát, az elsőt elkoptatott billentyűzettel a másodikat pedig szinte új kinézetű billentyűzettel.
DELL Latitude E6430

Dell Latitude E6420 nagyon piszkos, törött, kopott... 

DELL Latitude E6430 NAGYON JO

Dell Latitude E6420 nagyon szép és tiszta... 

6.1 TFT monitorok lehetséges tipikus hibái

 • Kijelző panelen karcolások
 • Monitor egy vagy több pixel hibával
 • "Benyomódások a monitoron" – pl. ha monitort a képernyő tetején fogva emelik meg az ujj okozta benyomódás végleg megmaradhat. Az LCD kijelzőn ezt egy világosabb háttérfolt fogja jelezni.
 • Karcos keret
 • Ha a monitor keret fehér színű, idővel besárgulhat. Ez a sárgás elszíneződés esztétikailag nem szép.

6.2 Asztali gépek lehetséges tipikus hibái

 • Az optikai meghajtó nem működik
 • A gép műanyag borítója törött vagy egyes műanyag fedőlemezek hiányoznak
Az asztali gépeknek kevesebb hibájuk lehet, és ezek könnyebben ellenőrizhetőek. Az eladó ezeket könnyen le tudja ellenőrizni az értékesítés előtt.

7. A berendezések valós képei

Kérje meg eladóját, hogy valós fotót mutasson a megvásárolni kívánt eszközről. Vásárolna pl. használt autót anélkül, hogy képet látna róla? Győződjön meg arról, hogy a kép azt a modellt mutatja, melyet meg fog vásárolni. Az interneten nagyon sok gép képe megtalálható, melyeket az eredeti gyártók stúdióban készítenek és reklámokhoz használnak.


Használt FINNPC Latitude laptopok valós fényképekkel

8. Magánszemélytől vagy cégtől vásároljak?

A cégek garanciát és elkötelezettséget vállalnak a garancia megtartására. A magánszemélyek leggyakrabban nem adnak garanciát, és legtöbbjük nem is tudná a hibás berendezést ellenőrizni vagy megjavítani. Tehát vásároljon cégtől, akkor is, ha ez Önnek egy kicsivel többe kerül!

9. Végső ár

Ha összevetjük a különböző szaküzletek árait, sok dolgot kell megfontolnunk. Kap a géphez billentyűzetet, egeret és tápkábelt, illetve a képernyőhöz a szükséges kábeleket? Vagy kénytelen lesz ezeket külön megvásárolni és megfizetni? A végső árnak olyan részei is vannak, ami a gép árán túlmutat. Amikor szüksége van pl. kiszállításra, ezt is figyelembe kell venni, mielőtt a végső árat kiszámítja. Amint látja, különbségek merülnek fel. A berendezések technikai felépítése nagyon széles skálájú, így sokszor nehéz kiválasztani a nekünk megfelelő modellt. Ilyen esetben kérjen segítséget valakitől, aki jobban ért hozzá. Az eladó is tud segíteni, így kérdezzen tőle bátran!

Dell egér, Dell billentyűzet és Dell DVI-H vezérlő kábel

Dell egér, Dell billentyűzet és Dell DVI-H vezérlő kábel

10. A Microsoft termékkultcs/COA matrica

Pontosan mi ez, és mit jelent? A Microsoft Termékkulcs/COA matricát a gép eredeti gyártója teszi fel a számítógépre már a gyárban. Ezen van a Microsoft operációs rendszer egyedi licenc száma. A matrica mutatja az operációs rendszer verzióját is. Ezekre a gépekre később Microsoft Refurbisher partner telepíthet jogtiszta operációs rendszert. De csak azokra a gépekre, melyek tartalmazzák az eredeti gyári matricát. Ezeken a használt gépeken általában Microsoft Windows 7 PRO vagy 7 Home Premium matrica van. A Microsoft operációs rendszert legálisan újra lehet telepíteni recovery médiával. Tehát a Microsoft engedélyezési szabályait követve, ezekre a számítógépekre ugyanazt a verziójú operációs rendszert lehet újratelepíteni, amely eredetileg a gépen volt.

MICROSOFT

Eredeti Microsoft Termékkulcs/COA matricák

Mi a Windows 10 vagy 8 BIOS matrica?

A Microsoft a Windows 8-tól kezdve áttért a papir alapú termékkulcs matricáról a BIOSban titkosan tárolt Windows kódra.

Ezeken a gépeken már nincsen fizikális Windows COA matrica, csak egy kis hologramos ablak matrica, ami reklám jellegű. Ha pl. Windows 8 BIOS matricád van a gépben és Windows 10-et telepítsz fel, az operációs rendszer automatikusan beolvassa a Windows kulcsot, nem tudod manuálisan beírni.

Most megmutatjuk, hogy tudod olvasni a kódot.

Ha pl. a gépet Ubuntu Linuxban bootolod, ezeket a képeken látható parancsokat kell megadnod.

(Mindig kövesd a Microsoft licenszelési politikát)

Bios

11. A gyártó eredeti billentyűzete és egere

Az asztali számítógép (DELL, HP, IBM) eredeti gyári billentyűzete és egere teljesen más minőségű, mint a szupermarketekben kapható olcsó billentyűzet, egér. Az eredeti gyári billentyűzet erős és minőségi. Ezekre szükség esetén billentyűzet matrica ragasztható fel, így a magyar kiosztású billentyűzettel teljesen egyenértékű lesz. Vannak nagyon tartós és jó áru magyar billentyűzet-matricák, amelyek kiváló minőségű anyagból készültek tartós használatra.

Kitűnő és erős – használt Dell USB billentyűzet

Kitűnő és erős – használt Dell USB billentyűzet

3M RANIA MAGYAR billentyűzet bevonat

3M RANIA MAGYAR notebook billentyűzet bevonat Minőségi bevonat, műanyag bázisú, garantáltan kopásálló felülettel. Típus specifikus termék, tehát egy adott laptophoz saját matrica tartozik, ugyanis a matricák gyártásakor a billentyűzet formáját és méretét is figyelembe veszik.

12. Mennyi memória legyen a gépben?

Erről a témáról akár egy könyvet is lehetne írni, de az itt leírtakban csak az alapvető dolgokról szólunk. Ha például Ubuntu Linux operációs rendszert használ a gépen, nem szükséges a nagy memória, illetve nagyon erős gép. Ekkor 1 GB memória elegendő, mert általában az Ubuntu csak 200 MB memóriát használ fel az operációs rendszer futtatásához. Ha Microsoft Windows 7 operációs rendszert használ, 2 - 4 GB memória elegendő, amikor alapvető dolgokra használja a gépét. Microsoft Windows 7, 10 Operácios rendszer 32-bit optimális azokhoz a gépekhez melyekben max. 4 GB memória van.Microsoft Windows 7, 10 Operácios rendszer 64-bit optimális azokhoz a gépekhez melyekben több mint 4 GB memória van. Az operációs rendszer futása mellett azonban maradnia kell elegenő memóriánk a különböző alkalmazások használatára is. 

13. Miért van az üzleti számítógépeknek általában kisebb merevlemeze?

Az otthoni célú használatra készült gépek merevlemez mérete általában mindig nagyobb mint az üzleti gépeké (mert feltételezhetően nagyobb mennyiségben tárolnak rajtuk kép és zene fájlokat). Mennyi merevlemez kapacitásra van Önnek szüksége? Ezt mindenki magának mérheti fel. Egy 250 GB-os merevlemezre már hatalmas mennyiségű információ fér rá. A szokásos irodai alkalmazások használatával nem lehet kitölteni a merevlemez tartalmát. A videó és az audió fájlok sokkal nagyobb méretűek, és nagyobb merevlemezt igényelnek. Természetesen az eladótól kérhet nagyobb merevlemezt.

14. Ellenőrzi az eladó a gépeket az értékesítés előtt?

A tapasztalatunk azt mutatja, hogy jó ellenőrizni és tesztelni minden berendezést a vevőnek való átadás előtt. Az ellenőrzés több lépésből áll, ezáltal az ügyfél mindig hatékonyan működő eszközt fog kapni, amit sok évig használhat. Tapasztalataink azt mutatják, hogy nagyon ritkán hoznak vissza meghibásodott eszközt.


Tesztelés folyamatban – DELL Optiplex 9020M kiszállítás előtt

15. Melyek a leggyakrabban használt operációs rendszerek?

A legnagyobb beszállító a Microsoft, a világon szinte monopol helyzetben van az asztali gépek operációs rendszerének beszállításában. Manapság a helyzet lassacskán kezd megváltozni, mivel a Linux különböző változatatai már most nagyon jók. Mi magunk azt is mondanánk, hogy sok nézőpontból sokkal jobb is, mint a Microsoft operációs rendszere. A mai tendencia pedig azt mutatja, hogy az alkalmazások az interneten keresztül lesznek elérhetőek. Például a Google Apps alkalmazások mindenki számára teljesen ingyenesen elérhetőek az internetről (pl. szövegszerkesztő, táblázatkezelő…). Sőt még jobb példa erre az e-mail – sokan használják a freemailt vagy gmailt, és ezek mind az interneten keresztül, egy böngészőben működnek. Amikor a jövőben egyre több alkalmazás az interneten keresztül válik elérhetővé, a gépeknek csak egy egyszerű operációs rendszerre és internet böngészőre lesz szükségük.

Az Ubuntu Linux (www.ubuntu.hu) egy teljesen ingyenes és rendkívül funkcionális, gyors operációs rendszer. Magyar nyelvű grafikus felhasználói felülete is elérhető, és rendelkezik OpenOffice.org irodai alkalmazásokkal is. Ennek az operációs rendszernek kis energia és memória igénye van, ezért nagyon jó választás a használt számítógépekhez. Még a telepítése is egyszerűbb, mint a Microsoft operációs rendszeré. Ezen felül több ezer ingyenes alkalmazás érhető el, amelyeket telepíthet.

A Microsoft 7, 8.1, 10 a használt gépek legelterjedtebb operációs rendszere. Sokan telepítik saját maguk, vagy a Microsoft Refurbisher partnerek is telepíthetik. Mivel a világon sok vállalat a Windows 7, 8.1, 10-t használja, a Microsoftnak továbbra is támogatnia kell ezt az operációs rendszert. A Microsoft 7, 8.1 vagy a Microsoft Windows 10 újabb operációs rendszerek. A rossz oldaluk, hogy sokkal több memóriát és erősebb processzort igényelnek a géptől.


WINDOWN 10

Microsoft Windows 10 Pro grafikus kezelőfelülete

16. Honnan szerezzük meg a géphez szükséges drivereket?

Az operációs rendszer driverek (eszközmeghajtók) fent vannak a gyártó internet oldalán (rendszerint Támogatás vagy Support címszó alatt), vagy néha az eladó cég is rendelkezésére bocsáthatja a drivereket CD-ROM-on ahol a gépet vásárolja. A driverek biztosítják a gép komponenseinek (audió, grafika, hálózati kapcsolatok, stb.) zavartalan működését. A laptopok több drivert igényelnek, amíg az asztali számítógépeknek a következők elegendőek: chipkészlet driver, grafikus kártya, hálózati kártya és hangkártya driverek. Az Ubuntu Linuxhoz általában nem szükséges a driverek letöltése, mert az operációs rendszerhez együtt jár. Ilyenkor az operációs rendszer automatikusan felismeri az összetevőket, és automatikusan telepíti a szükséges drivereket.

Muszáj a drivereknek magyar nyelvűnek lenniük? A számítógép gyártók által elérhetővé tett driverek, kisebb méretű telepítő programok. Ezek a programok telepítés közben illeszkednek a gépen levő operációs rendszerhez, és a telepítést automatikusan az operációs rendszer nyelvén végzik. Tény, hogy a driverek nyelve a felhasználó számára önmagában nem releváns, mert a háttérben futnak, és nem láthatóak a felhasználó számára. A felhasználó számára a driverek segédprogramként jelennek meg, amelyek főleg angolul vannak, de előfordulnak magyar nyelven is.


Dell Támogatás oldal a Windows 7 -driverekkel

17. Amikor a felhasználó saját maga telepíti az operációs rendszert

Ha ért hozzá vagy elhivatottságot érez, telepítheti sáját maga is az operációs rendszert. Természetesen ehhez odafigyelésre és némi számítástechnikai jártasságra lesz szüksége, mint minden új dologhoz. A telepítés közben leggyakran a pontos telepítési sorrend okoz zavart. A telepítés bizonyos lépésekből áll. Itt leírjuk a Windows 7 SP1 telepítési fázisait.

Először a gépet el kell indítani az operációs rendszert tartalmazó DVD médiáról (vagy USB-kultcs). Az operációs rendszer a kezdeti fázisban néhány alapvető dolgot kérdez - milyen partíciókra lesz az operációs rendszer telepítve. Majd a telepítés halad tovább, és meg kell adnia a Microsoft licenc számot. A telepítés végén a program megkérdezi időzónát, az idő, stb. A legvégén a telepítő program megkérdi, hogy mi lesz az adminisztrátor felhasználó név. Az adminisztrátor azonosítónak van a legmagasabb szintű felhasználói hozzáférésse az operációs rendszer szinten. Erre az azonosítóra akkor van szükség amikor például új programokat telepít vagy távolít el később. Amikor a telepítés befejeződött a gép újraindul.

A gép újraindulása után kell a hardver-drivereket telepíteni. Ha ez elkészült, megint újraindításra van szükség. Ezt követően javasolt telepíteni és aktiválni a tűzfalat. Antivírus programokat is hasznos telepíteni, de ez csak akkor aktív és eredményes, ha rendszeresen frissülni fog az interneten keresztül. Jó és ingyenes Antivírus/ tűzfalat programokat Microsoft Essential. Olvasni és letölteni. 

Windows 7 telepítő media DVD

Windows 7 telepítő media DVD

Most van itt az ideje, hogy aktiválja a Windows 7 SP1 -operációs rendszert. Aktiválás azt jelenti, hogy az operációs rendszer jogszerűségének felülvizsgálata megtörténik. Az aktiválást a legjobb elvégezni az interneten keresztül. Más módokon is lehet, de ezek bonyolultabbak. Az aktiválás után az úgynevezett Microsoft Update (biztonsági frissítések) szolgáltatás működik. Ne feledje, hogy az operációs rendszert a telepítéstől számított 2-7 napon belül aktiválnia kell, máskülönben nem fog működni ezután. A Microsoft update sem műkdödik aktiválás nélkül. A Microsoft Update rendszeres elvégzése nagyon fontos, mert az évek során számos alkalommal biztonsági javítás történik, amelyek nélkük az operációs rendszer használata nem biztonságos az interneten át. A Windows Update szolgáltatás nagyszámú javítást tölt le és telepíti őket. Ugyanakkor hasznos az antivírus programot is frissíteni. Most a gép készen áll, és telepítheti alkalmazásait, mint például az irodai alkalmazásokat, a Skypet stb. Ne felejtsen el létrehozni egy normál felhasználó azonosítót is, amelyet a számítógép mindennapi használata közben fog használni. Ha a számítógépet az internetezés közben adminisztrátorként használja, akkor az interneten át érkező biztonsági fenyegetesékkel szemben sebezhetőbbé válik. Ne felejtse el, hogy a fontos munka fájlokat rendszeresen mentse el!

18. Memória típusok

Ez a fejezet az útmutatónk leginkább technikai része. Itt a különböző memória típusokról és a memóriák hozzáadásáról szeretnék szólni. Az asztali számítógépek, legalábbis az ületi modellek általában négy memória helyet tartalmaznak. Az asztali gépekbe jellemzően párosan és azonos méretben (pl. 2 + 2 GB) szoktak memóriát helyezni. Ekkor a készülék kihasználja az úgynevezett. Dual Channel módot, így a gép gyorsabb működik. Például a 2 x 2 GB  = 4 GB memória, ekkor a gép Dual Channel módban működik (ezt általában támogatják az ületi PC-k).

A laptopok két memóriahellyel rendelkeznek. Ezekbe helyezhetők el a memóriák, attól függően, hogy a laptop milyen típusú és méretű memóriát támogat. A laptopokba elhelyezett két memória lehet különböző teljesítményű. A számítógép vagy a laptop chipsetje különböző típusú memóriát támogat. Ha nem tudja a típust, kérdezze meg az eladótól. A külön megvásárolható memóriák ára viszonylag drága, ezért jó, ha a gépet a megvásárlás pillanatában elegendő RAM-mal vásárolja meg. Érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy az eladó milyen áron kínálja a kiegészítő memóriát. Az árkülönbségek igen nagyok lehetnek!

Az alábbi táblázat a különböző memória típusokat mutatja. Jó lenne, ha az eladó meghatározná, hogy a gépeknek mi pontosan a memória típusa, mert akkor Önnek könnyebb összehasonlítani, és utánanézni a memória áraknak. A sima "DDR memória" megnevezés nem elég, mert sok típusú DDR memória létezik. Hasznos lenne megemlíteni a pontos típust: Pl: DDR2, PC2-5300, 667MHz. Az újabb gépek újabb chipkkészletet tartalmaznak, és az új típusú memóriát támogatják. A gépbe csak olyan memória helyezhető, amely típusút a gép támogat. Az újabb gépekhez nem lehet hozzáadni a régi standardú memóriát! Az eset ellenkezőleg általában működik, vagyis az újabb típusú memóriával ki lehet egészíteni egy régebbi készüléket (amikor ugyanaz a memória standard, csak a frekvencia tér el - magasabb). Pl: A gép chipkészlete támogatja a PC2-5300 667 MHz memória típust. Ehhez a géphez hozzáadhat pl. PC2-6400 800 MHz-es memóriát, de a gép ezt a memóriát 667 MHz-esként fogja kezelni.

DDR2 standard memória típusok. Továbi részletek a www.wikipedia.com oldalon.

DDR2 standard memória típusok. Továbi részletek a www.wikipedia.com oldalon.

19. Hogyan védje megvásárolt berendezését, hogy a lehető legtovább használhassa?

Feltétlenül fontos, hogy a laptopot laptoptáskában hordja magával, hogy megvédje a karcolásoktól és ütődésektől. A laptopok érzékenyebbek és hamarabb megsérülhetnek, hiszen egyik helyről másikra szállítjuk őket, és az alkatrészeik sokkal kisebb számítógépházban foglalnak helyet.

Minden számítógépet és monitorot védeni kell a villámcsapástól. Miért?

Magyarországon – sok más európai országtól eltérően – a lakossági villamos energia vezetékei a levegőben oszlopokon át vezetnek (felsővezetékek). Ezek a vezetékek ki vannak téve villámlásoknak, amik rövid idejű de nagy energiájú túlfeszültséget okozhatnak. Ezek a nagy, hirtelen feszültségcsúcsok minden elektronikus berendezésre veszélyt jelentenek. Ezek az eszközök nem viselik el a rövid idejű nagy mértékű feszültségcsúcsokat. De hogyan jut át ez a túlfeszültség a számítógépbe? Átjöhet a gép tápkábelén vagy a szélessávú LAN kábelen keresztül. Két módon tudja megvédeni a berendezést. A villamosenergia-hálózat és készüléke közé ún. UPS készüléket (szünetmentes tápegység) vásárolhat vagy ha vihar jön egyszerűen áramtalanítsa a tápkábelt és a LAN kábelt, azaz húzza ki a konnektorból és a LAN/telefoncsatlakozóból). Az áramtalanítást mindenképp ajánlatos elvégezni ha hosszabb útra vagy nyaralásra megy. Számos európai országban a kábelek és a vezetékek a földben vannak, így nem érzékenyek a villámcsapásra.


22" Dell Profesional P2214 Widescreen, Optimális felbontás 1920 x 1080, képarány 16:9

20. Utószó

A jövőben szeretnénk fejleszteni ezt az útmutatót. Ha úgy érzi, hogy valami hiányzik és hasznos lenne más dolgokat, témaköröket is hozzáadni az útmutatóhoz a következő email címre várjuk visszajelzést: info.educatio@gmail.com Visszajelzései iránymutatóul szolgálnak majd útmutatónk frissített változatához.

Legjobb ajánlatok.
Látogassa meg: www.finnpc.net

Copyright – Education Technologies Finland
A teljes anyag és részei szerzői jogvédelem alatt állnak.