Gyakorlati tippek használt számítógép vásárlásához

Gyakorlati tippek használt számítógép vásárlásához

Tisztelt olvasó! A használt számítógép vásárlói útmutató célja, hogy lényeges (crucial) és értékes információt nyújtson Önnek, aki használt számítógépet vagy monitort tervez vásárolni. Az útmutató szerzője egy tapasztalt informatikai mérnök, aki 20 évet dolgozott több országban olyan cégeknél, mint a Digital, Oracle, Dell és Compaq. Reméljük, hogy hasznos tippekkel és tanácsokkal tudunk Önnek szolgálni, és megtalálja majd azt az eszközt, amely leginkább megfelel az igényeinek!


1. Új vagy használt?

Sokan egész biztosan elgondolkodnak azon, hogy pontosan mi a különbség az új és a használt számítógép vagy monitor között? Mindkettőnek vannak előnyei, itt a legfontosabbakkal foglalkozunk. A piacon rengeteg új berendezés érhető el, azonban ezek összehasonlítása és a nekünk megfelelő modell kiválasztása nem könnyű feladat. Az árkategóriák skálája pedig igencsak széles, például amíg egy új üzleti Dell Latitude laptop ára 506.900 forint, addig egy új otthoni használatra készült alap Dell Inspiron laptopot már jóval alacsonyabb áron megvehetünk, 133 700 forintért.

Itt különbséget kell tennünk két portfólió típus között, az otthoni és az üzleti felhasználásra szánt számítógépek között. Az üzleti számítógépek tartós és stabil használatra készültek. A gyártók ezekhez jó minőségű, tartós alkatrészeket használnak, melyeknek fontos a skálázhatóságuk és a kompatibilitásuk. Vegyünk például egy új, ázsiai gyártójú "olcsó" laptopot. Melyik gép akkumlátora tartósabb - az új "olcsó" laptopé vagy egy használt üzleti laptopé? Az ázsiai laptop akkumlátora kb. egy óra múlva lemerül vagy talán még korábban, amíg a használt üzleti laptop akkumulátora általában 3 - 6 óra között bírja! Tehát a különbség óriási lehet. Ez egy jó példa az eszköz használhatóságáról.

DELL Latitude 5590 - használt üzleti laptop

Sok tanulmány létezik a számítógépek meghibásodásáról. Valójában minden gépnek van egy ”életciklusa”, ami nagyjából három szakaszból áll. Melyik az a stádium az életciklusban, amelyben a gép leginkább meghibásodhat? Ezek a hibák tipikusan az új berendezések beszerzése után vagy a kezdeti használata során jelentkezhetnek, ezután a hiba valószínüsége csökken. Két - három éves készülék esetén a meghibásodás kevésbé gyakori. Pontosan ez a két-három év az, ami a használt üzleti gépek lízing ideje. Használt gépek hibalehetőségeinek megjelenési valószínűsége hat év használat körül ismét emelkedik.

Mostanában nagyon sok példát láttam, hogy új gépek hogyan hibásodnak meg. Egy ismerősöm új HP laptopját már háromszor javították szervízben fél év alatt. Sok alkatrészt cseréltek és javítottak ki, de mindig új hiba jött elő. Pedig a készüléket csak otthon használták internetezéshez és levelezéshez. Sajnos, az új készülék sem garantálja, hogy nem hibásodhat meg!


2. Ár

Az új gépek garanciális ideje hosszú, ami kétségkívül jó dolog. De sokat számít, hogy a garancia idő alatt történt meghibásodás javítása mennyi ideig tart. Sok szervízben vagy kereskedőnél heteket kell várnunk a javításra, ami pedig már nem olyan jó dolog.

Sokunk számára a döntő tényező a vásárláshoz azonban végül az ár lesz. Amikor például egy üzleti használatra készült gép ára 506 900 forint, az otthoni használatra készült gép ára pedg 133 700 Ft – nagyon sokan az olcsóbb alternatívát választják.

Mi a helyzet egy új vagy egy használt készülék árával? Ez egy fontos kritérium, amelyről sokan elgondolkoznak. Egy 2 -3 éves használt üzleti gépet megvásárolhat egy új és olcsó gép árának töredékéért. Ezért sokan teszik le a voksot a használt üzleti gép vagy monitor mellett. Ezt pedig megkaphatja egy új otthoni használatra szánt gép fele áráért.

DELL Optiplex 3050 SFF3. Mit jelent az A-kategóriás gép?

A használt számítógépek piacán nincs a kategóriás berosolásra egységes standard. Tehát az értékesítők saját maguk sorolhatják termékeiket A-kategóriába. A mi üzletpolitikánkban a monitorok akkor esnek A- kategóriába, ha egyáltalán semmilyen hibájuk nincs. Nincs pixelhiba, nincs vizuális zavaró karcolás, elszíneződés, stb. A laptopok jó állapotúak, tiszták és az akkumlátoruk tesztelt. Ezen eszközöknek sincsen hibájuk, melyeket alább leírunk. Az A-kategóriás laptopok általában annyira szép állapotúak, hogy ha egy új és egy használt ugyanazon modellt egymás mellé helyezünk, annyira hasonlóak, hogy sokan nem fogják tudni megmondani, hogy melyik az új vagy a használt.

Az asztali számítógépek pormentesek, tiszták és hibátlanul működnek. Ha használt gépet vásárol, azért ne feledje, hogy nem egy új készülékről van szó. Lehetnek kisebb kopásaik, karcolásaik, vagy korábbi jelzések rajtuk, hogy használták már őket. Ha megbízható eladótól vásárol jól kiválasztott modellt, akkor jó és hasznos géphez fog hozzájutni, és ami a legjobb, hogy egy új készülék árának csak a töredékét fogja fizetni.

Mit várhat el egy jó használt géptől?

Biztosan nem tudja vagy nem gondolt rá, hogy a gépe már fél éve útnak indult. Megbízható kapcsolatokat alakítottunk ki leasing-beszállítókkal, és a tőlük rendelt gépek (márkák) biztosan a legjobbak. A konfigurációkat úgy választjuk ki, hogy azokat még sok évig élvezhesse. Sok márka igazán rossz minőségű, mások biztosan működnek valahogyan, DE a legjobb márka a DELL. A termékek minősége már régóta ismert. A gépek a tengeren át hosszú utat tesznek meg Magyarországig, ezért a szállításra különös figyelmet fordítunk. A csomagolás és szállítmányozás nagyon fejlett, ezért a gépek védve vannak a hosszú úton.

Hogyan készítjük elő a gépeket az Ön számára? Milyen feladatokat kell elvégezni a gép eladása előtt? A gépek korábban általában cégeknél voltak használatban, ezért szinte mindegyiken vannak matricák, melyeket el kell távolítani. A PC-k belülről porosak, egyik jobban, mint a másik. Ezeket sűrített levegővel kitisztítjuk, hogy a ventillátorok, a tápegységek és a ház belülről tiszták legyenek. Ez nagyon fontos a gép későbbi élettartama szempontjából. Ettől függetlenül ezt közel sem minden kereskedő teszi meg.

A monitorok egy külső tisztításon, míg a TFT panelek egy nagyon alapos kétrészes tisztító folyamaton esnek át. A monitort egy teszt programhoz csatlakoztatjuk és vizuálisan megvizsgáljuk az esetleges eltéréseket. Egyúttal a beállításokat visszaállítjuk vagy ellenőrizzük. A monitor menüjét programmal le lehet zárni. A menü zárolását feloldjuk, ha az korábban be volt állítva.

A PC-ket egy kétrészes folyamat keretében kívülről megtisztítjuk. A PC-t beindítjuk és a BIOS menü beállításait úgy határozzuk meg, hogy a gépet könnyen használatba tudja venni. Egy üzleti gép BIOS menüjében sok különböző funkció található, ezért gondoskodunk arról, hogy az operációs rendszert könnyen tudja telepíteni, illetve hogy a merevlemez ACPI funkciója be legyen állítva. Az optikai meghajtó beindítását a Windows operációs rendszer DVD-lemezével kipróbáljuk.

A hordozható számítógép akkuját leteszteljük. A hordozható számítógép TFT paneljét és a BIOS menü beállításait leellenőrizzük. A hordozható számítógépet megtisztítjuk és a kijelző zsanérjait megvizsgáljuk. A hálózati tápegységet áram alá helyezzük és ellenőrizzük.

A nyomtatókat alaposan megtisztítjuk, a kazettát megvizsgáljuk és próbanyomtatást végzünk. A menüt átállítjuk magyar nyelvűre. Ezzel biztosítjuk, hogy Ön egy jó márkát és modellt, illetve egy tiszta és jól működő használt készüléket kapjon. Sok ügyfél meg is lepődik. A készülék új vagy használt? Használt, DE vannak használt készülékek és kitűnő használt készülékek. Ugye?

Ezzel biztosítjuk, hogy Ön egy jó márkát és modellt, illetve egy tiszta és jól működő használt készüléket kapjon. Sok ügyfél meg is lepődik. A készülék új vagy használt? Használt, DE vannak használt készülékek és kitűnő használt készülékek. Ugye?

4. A használt gép kiválasztása. Mit kell megfontolnia?

Sok helyen lehet vásárolni használt számítógépeket és TFT monitorokat. Sok cég reklámoz és ad el ilyen készülékeket. Alább felsoroljuk a legtipikusabb hibákat, amelyekkel találkozhat, ha nem körültekintően vásárol készüléket. Természetesen az eszközök képei, ha valós fotók, segíthetnek bizonyos mértékig a hibák kizárásában. De legjobb ha beszél az eladóval és rákérdez lehetséges kétségeire.


5. Notebook vagy asztali gép?

Az asztali gépekbe több merevlemezt lehet szerelni, több a memóriahely, bővítőkártyák használatára is van lehetőség. Gyakran érdeklődnek az asztali gépek méretei iránt. A gyakorlatban a következő méretek a használatosak: a legkisebb asztali méret az Ultra Kis méretű asztali (M), utána jön a kisméretű asztali gép (SFF = Small Form Factor), míg a legnagyobb asztali méret a desktop (DT). A legnagyobb és a legjobban bővíthető modell az MT (Mini Tower), mely általában az asztal alatt van (és gyűjti a port). A méretek megtalálhatók a műszaki leírásokban. Az asztali modellekbe (az USFF modellt kivéve) a PCI Express csatlakozóba egy külső grafikakártya is beépíthető. Ennek segítségével növelni lehet például a képszerkesztéssel kapcsolatos lehetőségeket. A grafikakártya választásánál érdemes figyelembe venni néhány fontos dolgot. A PCI Express csatlakozó 75 watt tápellátást biztosít a grafikakártyának. Az erős grafikakártyák plusz tápellátást igényelnek a tápegységből. A normál irodai gépek (DELL Optiplex) tápegységében nincsen külön kimenet. Az erős munkaállomásoknál ez alaptulajdonság, és bizonyos gépekben két kimenet is van. Figyelembe kell venni azt is, hogy az SFF és DT modelleknél a grafikakártya hátuljánál lévő fém tartónak rövidnek és a kártyának „low profile” típusúnak kell lennie. Az MT modelleknél a fém tartónak hosszúnak kell lennie, a kártya lehet „low profile” vagy „full profile” típusú. Az asztali gépekhez és a notebookokhoz (dokkolóval) két monitor csatlakoztatható. Ez jelentősen megkönnyíti a munkát. Ehhez nincsen szükség külön grafikakártyára, hanem az egyik monitort a VGA csatlakozóhoz, a másikat a DVI csatlakozóhoz kell kötni.

 • Laza a képernyő rögzítése (A képernyő panelen érezni fogja, hogy a fedél túl könnyen záródik, esetleg kotyog, nem zár rendesen)
 • Monitor TFT panel egy vagy több pixel hibával
 • "Benyomódások a képernyő panelen" – pl. ha a laptopot a képernyő tetején fogva emelik meg, az ujj okozta benyomódás végleg megmaradhat. Ezt az TFT kijelzőn egy világosabb háttérfolt fogja jelezni.
 • Kopott vagy karcos külső borító. Egyes laptopok erős használatban vannak és nem is használnak hozzájuk laptop hordozó táskát. Könnyen elképzelheti hogyan néz ki egy olyan laptopot, amit három év használat során sosem hordtak táskában és szinte naponta szállították. Ezzel ellentétben állnak azok a gépek, melyeket a cégek pl. dokkoló állomáson az irodában használnak, és csak minimálisan szállították őket. A különbség tehát igazán nagy lehet.
 • Az akkumulátor teljesen halott, vagy kevesebb mint fél órát bír. Ez olyan információ, melyet nagyon sok eladó nem szívesen oszt meg a vevővel. De vannak olyan használt laptopok, amelyek akkumlátora jó állapotban van. Sokszor kérdezik a vásárlóink, hogy mennyi ideig tart az akkumlátor? Általában meg tudjuk mondani, hogy tipikusan 2 - 4 órát bírnak. Ez változhat a laptop modelltől függően is. Tehát mindenképp kérdezze meg az eladótól az akkumlátor tartósságát!
 • Megviselt, kopott billentyűzet. Az alábbi képeken két használt laptopot lát, az elsőt elkoptatott billentyűzettel a másodikat pedig szinte új kinézetű billentyűzettel.
DELL Latitude E6430

Dell Latitude E6420 nagyon piszkos, törött, kopott... 

DELL Latitude E6430 NAGYON JO

Dell Latitude E6420 nagyon szép és tiszta... 

6.1 TFT monitorok lehetséges tipikus hibái

 • Kijelző panelen karcolások
 • Monitor egy vagy több pixel hibával
 • "Benyomódások a monitoron" – pl. ha monitort a képernyő tetején fogva emelik meg az ujj okozta benyomódás végleg megmaradhat. Az LCD kijelzőn ezt egy világosabb háttérfolt fogja jelezni.
 • Karcos keret
 • Ha a monitor keret fehér színű, idővel besárgulhat. Ez a sárgás elszíneződés esztétikailag nem szép.

6.2 Asztali gépek lehetséges tipikus hibái

 • Az optikai meghajtó nem működik
 • A gép műanyag borítója törött vagy egyes műanyag fedőlemezek hiányoznak

Az asztali gépeknek kevesebb hibájuk lehet, és ezek könnyebben ellenőrizhetőek. Az eladó ezeket könnyen le tudja ellenőrizni az értékesítés előtt.


7. A berendezések valós képei

Kérje meg eladóját, hogy valós fotót mutasson a megvásárolni kívánt eszközről. Vásárolna pl. használt autót anélkül, hogy képet látna róla? Győződjön meg arról, hogy a kép azt a modellt mutatja, melyet meg fog vásárolni. Az interneten nagyon sok gép képe megtalálható, melyeket az eredeti gyártók stúdióban készítenek és reklámokhoz használnak.

Használt FINNPC Latitude laptopok valós fényképekkel


8. Magánszemélytől vagy cégtől vásároljak?

A cégek garanciát és elkötelezettséget vállalnak a garancia megtartására. A magánszemélyek leggyakrabban nem adnak garanciát, és legtöbbjük nem is tudná a hibás berendezést ellenőrizni vagy megjavítani. Tehát vásároljon cégtől, akkor is, ha ez Önnek egy kicsivel többe kerül!


9. Végső ár

Ha összevetjük a különböző szaküzletek árait, sok dolgot kell megfontolnunk. Kap a géphez billentyűzetet, egeret és tápkábelt, illetve a képernyőhöz a szükséges kábeleket? Vagy kénytelen lesz ezeket külön megvásárolni és megfizetni? A végső árnak olyan részei is vannak, ami a gép árán túlmutat. Amikor szüksége van pl. kiszállításra, ezt is figyelembe kell venni, mielőtt a végső árat kiszámítja. Amint látja, különbségek merülnek fel. A berendezések technikai felépítése nagyon széles skálájú, így sokszor nehéz kiválasztani a nekünk megfelelő modellt. Ilyen esetben kérjen segítséget valakitől, aki jobban ért hozzá. Az eladó is tud segíteni, így kérdezzen tőle bátran!

Dell egér, Dell billentyűzet és Dell DVI-H vezérlő kábel


10. A Microsoft Termékkulcs/COA matrica

Pontosan mi ez, és mit jelent? A Microsoft Termékkulcs/COA matricát a gép eredeti gyártója teszi fel a számítógépre már a gyárban. Ezen van a Microsoft operációs rendszer egyedi licenc száma. A matrica mutatja az operációs rendszer verzióját is. Ezekre a gépekre később Microsoft Refurbisher partner telepíthet jogtiszta operációs rendszert. De csak azokra a gépekre, melyek tartalmazzák az eredeti gyári matricát. Ezeken a használt gépeken általában Ezek a régebbi gépek általában Microsoft Windows 7 PRO vagy 7 Home Premium matricával rendelkeznek. Több újonnan használt gépen általában Microsoft Windows 8/10 PRO vagy 8/10 Home Premium BIOS matrica van. A Microsoft operációs rendszert legálisan újra lehet telepíteni recovery médiával. Tehát a Microsoft engedélyezési szabályait követve, ezekre a számítógépekre ugyanazt a verziójú operációs rendszert lehet újratelepíteni, amely eredetileg a gépen volt.


Eredeti Microsoft Termékkulcs/COA matricák

Mi a Windows 8, 10 vagy 11 BIOS termékkulcs kód?
A Microsoft a Windows 8-tól kezdve áttért a papir alapú termékkulcs matricáról a BIOSban titkosan tárolt Windows kódra.

Ezeken a gépeken már nincsen fizikális Windows COA matrica, csak egy kis hologramos ablak matrica, ami reklám jellegű. Ha pl. Windows 8 BIOS matricád van a gépben és Windows 11 vagy 10-et telepítsz fel, az operációs rendszer automatikusan beolvassa a Windows kulcsot, nem tudod manuálisan beírni.

Most megmutatjuk, hogy tudod olvasni a kódot.

Ha pl. a gépet Ubuntu Linuxban bootolod, ezeket a képeken látható parancsokat kell megadnod:

ls /sys/firmware/acpi/tables

sudo xxd /sys/firmware/acpi/tables/MSDM

(Mindig kövesd a Microsoft licenszelési politikát)


11. A gyártó eredeti billentyűzete és egere

Az eredeti gyári billentyűzet erős és minőségi. Ezekre szükség esetén billentyűzet matrica ragasztható fel, így a magyar kiosztású billentyűzettel teljesen egyenértékű lesz. Vannak nagyon tartós és jó áru magyar billentyűzet-matricák, amelyek kiváló minőségű anyagból készültek tartós használatra.


12. Mennyi memória legyen a gépben?

Akár könyvet is írhat erről a témáról, de az itt leírtakban csak az alapokról beszélünk. Például, ha Ubuntu Linuxot használ, akkor nincs szüksége nagy memóriára vagy nagyon nagy teljesítményű gépre. 
Ekkor 4 GB memória elegendő, mert az Ubuntu általában csak 200 MB memóriát használ az operációs rendszer futtatásához. Ha azt tervezi, hogy számítógépét (Windows 10, 11) könnyű alkalmazásokhoz használja, mint például a böngészők, az MS Office és a Spotify, akkor 8 GB bőven elegendő a Windows 10 vagy 11 számára. De ha olyan produktív szoftvereket szeretne futtatni, mint a nagy felbontású streaming videók vagy játékok, akkor az 8 GB kevés lehet.


13. Az SSD, M.2 SATA és NVMe Különbségei és Különlegességei: Egy Teljes Útmutató

Bevezetés:

Az adattárolási technológia állandó fejlődése során három kifejezés kerül gyakran előtérbe - az SSD, az M.2 SATA és az NVMe. Bár mind a három a szilárdtest-meghajtók kategóriájába tartozik, az különbségeik és különlegességeik megértése elengedhetetlen annak érdekében, hogy tájékozott döntéseket hozzunk, amikor tárolóeszközöket frissítünk vagy vásárolunk. Ebben a cikkben a szilárdtest-meghajtók (SSD), az M.2 SATA és az NVMe meghajtók jellemzőit vizsgáljuk, felfedezve egyedi jellemzőiket, előnyeiket és felhasználási területeiket.

SSD (Szilárdtest-meghajtó):

A szilárdtest-meghajtók, vagyis az SSD-k forradalmasították a tárolást, a hagyományos merevlemezeket flash memóriás rendszerrel helyettesítve. Az SSD-k jellemzői közé tartozik:

 1. Nincsenek Mozgó Alkatrészek: Az SSD-knek nincsenek mechanikai alkotóelemeik, ami gyorsabb adatelérést és növelt tartósságot eredményez.
 2. Sebesség: Az SSD-k jelentősen gyorsabb olvasási és írási sebességeket kínálnak a merevlemezekhez képest, ami gyorsabb rendszerindítást és jobb alkalmazás teljesítményt eredményez.
 3. Megbízhatóság: Mozgó alkatrészek hiányában az SSD-k kevésbé hajlamosak a mechanikai meghibásodásra, hosszú távon megbízhatóbbak.

M.2 SATA:

Az M.2 SATA az SSD-k formátumát használó meghajtókra vonatkozó SATA III interfészt alkalmaz. Az M.2 SATA meghajtók néhány jellemzője:

 1. Formátum: Az M.2 SATA meghajtók kisebbek és kompaktabbak a hagyományos 2,5 hüvelykes SSD- knél, így ideálisak vékony eszközök számára, mint például az ultrabookok és a táblagépek.
 2. Kompatibilitás: Az M.2 SATA meghajtók a SATA III interfészt használják, ami kompatibilitást biztosít a SATA csatlakozást támogató eszközök széles skálájával.
 3. Teljesítmény: Míg gyorsabbak a hagyományos merevlemezeknél, az M.2 SATA meghajtók általában alacsonyabb olvasási és írási sebességeket kínálnak az NVMe meghajtókhoz képest.

NVMe (Non-Volatile Memory Express):

Az NVMe egy újabb és gyorsabb interfész az SSD-k számára. Az NVMe meghajtók kulcsjellemzői:

 1. Sebesség: Az NVMe meghajtók a PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) interfészt használják, ami jelentősen gyorsabb adatátviteli sebességeket eredményez a SATA-alapú meghajtókhoz képest.
 2. Alacsony Latencia: Az NVMe meghajtók alacsonyabb latenciát kínálnak, ami azt jelenti, hogy az adatokat gyorsabban lehet visszanyerni, ami az általános rendszerreakciók javulásához vezet.
 3. Magas Teljesítmény: Az NVMe meghajtókat a magas teljesítmény jellemzi, ami ideálissá teszi őket igényes alkalmazásokhoz, mint például a játékok, a tartalomkészítés és a szakmai terhelések.

Válassza ki a Szükségleteinek Megfelelő Meghajtót:

Amikor tárolóeszközt választ, vegye figyelembe a konkrét követelményeit:

SSD: Ideális általános célú számítástechnikához, kiegyensúlyozott sebességet, megbízhatóságot és költséghatékonyságot kínálva.

M.2 SATA: Kompakt eszközökhöz ideális, amelyek támogatják a SATA-t, és egy kis teljesítménynövekedést kínál a hagyományos merevlemezekhez képest.

NVMe: A magas teljesítmény iránt érdeklődő felhasználóknak ajánlott, ideális igényes feladatokhoz, mint például a játékok, a tartalomkészítés és a szakmai feladatok.

Zárás:

Az SSD, M.2 SATA és NVMe meghajtók különbségeinek és különlegességeinek megértése lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tájékozott döntéseket hozzanak egyedi igényeik alapján. Legyen szó sebességről, kompakt formafaktorról vagy költséghatékonyságról, a mai változatos tárolóeszközök között mindenki számára megtalálható egy szilárdtárolós megoldás.


14. Miért van az üzleti számítógépeknek általában kisebb merevlemeze?

Az otthoni célú használatra készült gépek merevlemez mérete általában mindig nagyobb mint az üzleti gépeké (mert feltételezhetően nagyobb mennyiségben tárolnak rajtuk kép és zene fájlokat). Mennyi merevlemez kapacitásra van Önnek szüksége? Ezt mindenki magának mérheti fel. Egy 500 GB-os merevlemezre már hatalmas mennyiségű információ fér rá. A szokásos irodai alkalmazások használatával nem lehet kitölteni a merevlemez tartalmát. A videó és az audió fájlok sokkal nagyobb méretűek, és nagyobb merevlemezt igényelnek. Természetesen az eladótól kérhet nagyobb merevlemezt.


15. Ellenőrzi az eladó a gépeket az értékesítés előtt?

A tapasztalatunk azt mutatja, hogy jó ellenőrizni és tesztelni minden berendezést a vevőnek való átadás előtt. Az ellenőrzés több lépésből áll, ezáltal az ügyfél mindig hatékonyan működő eszközt fog kapni, amit sok évig használhat. Tapasztalataink azt mutatják, hogy nagyon ritkán hoznak vissza meghibásodott eszközt.


Tesztelés folyamatban – DELL Precision 3420 kiszállítás előtt


16. Melyek a leggyakrabban használt operációs rendszerek?

A legnagyobb beszállító a Microsoft, a világon szinte monopol helyzetben van az asztali gépek operációs rendszerének beszállításában. Manapság a helyzet lassacskán kezd megváltozni, mivel a Linux különböző változatatai már most nagyon jók. Mi magunk azt is mondanánk, hogy sok nézőpontból sokkal jobb is, mint a Microsoft operációs rendszere. A mai tendencia pedig azt mutatja, hogy az alkalmazások az interneten keresztül lesznek elérhetőek. Például a Google Apps alkalmazások mindenki számára teljesen ingyenesen elérhetőek az internetről (pl. szövegszerkesztő, táblázatkezelő…). Sőt még jobb példa erre az e-mail – sokan használják a freemailt vagy gmailt, és ezek mind az interneten keresztül, egy böngészőben működnek. Amikor a jövőben egyre több alkalmazás az interneten keresztül válik elérhetővé, a gépeknek csak egy egyszerű operációs rendszerre és internet böngészőre lesz szükségük.

Ubuntu Linux grafikus kezelőfelülete

Az Ubuntu Linux (www.ubuntu.hu) egy teljesen ingyenes és rendkívül funkcionális, gyors operációs rendszer. Magyar nyelvű grafikus felhasználói felülete is elérhető, és rendelkezik OpenOffice.org irodai alkalmazásokkal is. Ennek az operációs rendszernek kis energia és memória igénye van, ezért nagyon jó választás a használt számítógépekhez. Még a telepítése is egyszerűbb, mint a Microsoft operációs rendszeré. Ezen felül több ezer ingyenes alkalmazás érhető el, amelyeket telepíthet.

Microsoft Windows 11 Pro grafikus kezelőfelülete

A Microsoft 10, 11 a használt gépek leggyakoribb operációs rendszere. Sokan maguk telepítik, vagy a Microsoft Refurbisher partnerek telepíthetik. Mivel világszerte sok vállalat használja a Windows 10 rendszert, a Microsoftnak továbbra is támogatnia kell ezt az operációs rendszert. A Microsoft 7 és 8.1 támogatása lejárt.

A Windows 10 2025 októberig kap biztonsági frissítéseket. Microsoft továbbra is támogatni fogja a Windows-t az október 2025-ös frissítések befejezése után. Az bejelentésük szerint a frissítések továbbra is elérhetőek lesznek, de fizetősek lesznek.

Microsoft mesterségesen állította be a Windows 11 telepítésének minimális követelményeit. Az alapvető előfeltételek közé tartozik legalább egy 8. generációs Intel processzor és egy TMP kezelőchip a készülékben. Ennek eredményeként a Windows 11 nem lesz telepíthető régebbi eszközökön. További információkat ezen az útmutatón találhat.


17. Windows 11 telepítés - Bajban van?

Sok eszközben ma már nincs DVD-meghajtó. Ennek ellenére telepítenie kell a Windows 11 rendszert, például amikor újratelepítenie kell. De hogyan? Nincs hagyományos DVD-meghajtója és nincsen Windows telepítőlemeze sem.

Igen, bajban van....

Ime egy cikk, amely segít ebben a kihívásban. Nem nehéz feladat, és nem kell informatikai zseninek lennie. A 8 GB-os memóriakártya mérete jó, lehet régebbi USB 2.0 vagy gyorsabb USB 3.0 szabvány. Ne feledje, hogy a memóriakártya ebben a folyamatban formázódik - használjon üres memóriakártyát a fontos adatok elvesztésének elkerülése érdekében.

Számítógépének vagy laptopjának több USB-portja van. Szüksége van USB pendrive-ra, majd az USB-portokat használjuk a Windows 11 telepítéséhez.

A 8 GB-os memóriakártya mérete jó, lehet régebbi USB 2.0 vagy gyorsabb USB 3.0 szabvány. Ne feledje, hogy a memóriakártya ebben a folyamatban formázódik - használjon üres memóriakártyát a fontos adatok elvesztésének elkerülése érdekében.

Először menjen a Microsoft letöltésközpont weboldalra, innen letöltheti a Microsoft Media Creation programot. Ez a program automatikusan letölti a legújabb Windows 11 telepítést az USB pendrive-ra.

Itt talál útmutatásokat és képeket, amelyek lépésről-lépésre segítenek egy bootolható Microsoft Windows 11 létrehozásában az USB pendrive-ra.

Helyezze be a pendrive-ot a gépbe és ellenőrizze, hogy a számítógép felismeri-e.

1. A Microsoft Windows 11 támogatás oldalai: www.microsoft.com/HU-HU/software-download/windows11

2. Indítsa el a programot rendszergazda módban. A program letöltése előtt el kell fogadnia a licenszfeltételeket.
Fontos megjegyezni, hogy a Microsoft Windows 11 használatához mindig hivatalos licensszel kell rendelkeznie. Ez a telepítési adathordozó vagy biztonsági mentési adathordozó legális. Amikor telepíti és használja a Windows 11 rendszert, akkor be kell tartania a Microsoft licenszelési szabályokat.

3. Törölje a négyzetben bejelölését, és kiválaszthatja a magyar nyelvű verziót.

4. Majd válassza ki az USB-pendrive-ot a menüben, és a program elkezdi letölteni a Windows 11-et az USB-pendrive-ra.

5. A telepítés eltart egy ideig, majd befejeződik. Most már megvan egy Windows 11 telepítője, amelyet az USB-pendrive-ról indíthat.

Most elindítja a gépet a Windows 11 rendszer telepítésével, közben kövesse az utasításokat. Ha a pendrive nem indulna el, ellenőrizze a gép BIOS-beállításait, hogy a bootolható flash meghajtó ne legyen blokkolva.


18. Windows 11 rendszerkövetelmények - ellenőrizze, hogy a számítógépe alkalmas-e a futtatására.

A Windows 11 már elérhető, és ingyenes frissítésként letölthető a Windows 10-ről - feltéve, hogy megvan a megfelelő hardver a feladathoz. Igen, a Windows 11-nek vannak minimális rendszerkövetelményei.

Hogyan ellenőrizheti, hogy a számítógépe kompatibilis-e a Windows 11-tel?

Ha bizonytalan a számítógép hardverét illetően, vagy biztosan szeretné tudni, hogy frissíthet-e a Windows 11-re, van egy módja az ellenőrzésnek. Egyszerűen töltse le a Windows PC Health Check alkalmazást a hivatalos Windows 11 oldalról.

Hogyan telepítheti a Windows 11-et Microsoft-fiók nélkül?

Hogyan telepíthei a Windows 11-et aktív internetkapcsolat nélkül?

Ez a cikk kiemeli azt a két gyakori kihívást, amelyekkel találkozhat a Windows 11 telepítési folyamata során. Az jó hír, hogy egyetlen kényelmes megoldás hatékonyan kezeli mindkét problémát, és részletesen kifejtjük ezt néhány példával.

Az egyik legnagyobb panasz a Windows 11 kapcsán, hogy kénytelen a Microsoft-fiókba bejelentkeznie, ami azt jelenti, hogy kapcsolódnia kell az internethez. Azonban nem köteles a Microsoft-fiók használatára, akkor sem ha úgy tűnik. A Windows 11 Home változata arra kötelezi, hogy a Microsoft-fiókoddal jelentkezzen be az első beállítások során. A 22H2 verzióval kezdődően ugyanez vonatkozik a Windows 11 Pro változatára is, amikor a személyes használatra történő beállítás lehetőségét választja.

Amikor nincs aktív internetkapcsolatja, és telepíti a Windows 11 operációs rendszert, a telepítés egy zsákutcába fut. A telepítés egy ablakkal zárul, és nincs menüpont, amerre tovább vagy akár vissza lehetne lépni.

Windows 11 tehát aktív internetkapcsolatot igényel, de ezt kényelmesen kikerülheted a következő utasításokkal.

Kezdje el a telepítést internetkapcsolat nélkül:

1. Kezdje el a telepítési folyamatot aktív internetkapcsolat nélkül. Például ne csatlakoztassa be a LAN-kábelt, vagy laptop esetén kapcsolja ki a WLAN-t a BIOS-beállításokban.

 

2. Amint a telepítés egy olyan szakaszra jut, ahol egy kék WLAN-logó és egy értesítés jelenik meg az aktív internetkapcsolat hiányáról, használja a Shift és F10 billentyűkombinációt. Ez a művelet megnyitja a Parancssor ablakot. Írja be a következő parancsot, majd nyomja meg az Enter billentyűt: oobe\bypassnro

Nyomja meg az Enter billentyűt, és most a készülék újraindul.

3. Kezdje el a telepítést az elején, és most láthatja a "Nincs internetem" ablakot. Válassza ezt, majd hozzon létre egy helyi felhasználói fiókot.

4. Hozzon létre egy helyi felhasználót (Root User): Folytassa a helyi felhasználó, más néven root felhasználó, létrehozásával. Fejezze be a telepítési folyamatot, és most már rugalmasan csatlakozhat az internethez, lehetővé téve a frissítések letöltését szükség szerint.

A helyi fiók használatának előnyei: Nagyobb biztonság. Létrehozhat egy bonyolult jelszót, ami csak az egyik számítógépen működik, és sehol máshol. Magánszféra megőrzése: A beállításaid és a számítógép használata nem kerül át távoli szerverekre. Minden lokálisan van tárolva egyetlen számítógépen.

A Microsoft-fiók használatának előnyei: Miután van egy Microsoft-fiókod, hozzáférhet minden Microsoft online szolgáltatáshoz. Ide tartozik több alapvető szolgáltatás és eszköz is, mint például a OneDrive, az Office Online és az Outlook.com.


20. Microsoft Windows 11 beállítások telepítés után?

Míg a Windows 11 alapértelmezett beállításokkal rendelkezik, amelyek megfelelnek a legtöbb felhasználónak, nem biztos, hogy tökéletes mindenki számára. A jó hír az, hogy könnyen finomhangolhatja a beállításokat, hogy javítsa a felhasználói élményt és csökkentse a zavaró tényezőket. Például áthelyezheti az ikonokat a Tálcán a bal oldalra, és megszabadulhat a Widget-ikonktól, így tisztább felületet érhet el kevesebb zavaró tényezővel.

Itt van néhány egyszerű tipp és beállítás, amelyek sok felhasználónak segíthetnek, ahogy használják a Windows 11-et.

1. Hogyan lehet eltávolítani a Windows 11 fölösleges alkalmazásait?

Szóval, épp most jutott hozzá egy számítógéphez a legújabb Windows 11-tel. Új és alig várja, hogy elkezdhesse használni. De van egy dolog, ami az utjában áll: a fölösleges alkalmazások. A Windows 11 rengeteg előre telepített alkalmazással érkezik, amelyekre lehet, hogy nincs szüksége vagy nem is akarja őket. (A fölösleges alkalmazások olyan nem kívánt és potenciálisan káros szoftverek, amelyek előre telepítve vannak az új Windows 11 rendszerekben).

 1. Beállítások – Alkalmazások
 2. Telepített alkalmazások
 3. Eltávolítás

2. Zavaró értesítések kikapcsolása:

A Windows 11 rendszer és alkalmazások értesítéseket jeleníthetnek meg nem olvasott üzenetekről és olyan intézkedésekről, amelyeket meg kell tennie a probléma megoldásához. Azonban ezek nem kívánt zavaró tényezőket okozhatnak a munkafolyamatokban. Ha nem szeretné megjeleníteni a sütiket, teljesen letilthatja ezt a funkciót, vagy alkalmazásonkénti alapon is kiválaszthatja, melyiket szeretné kikapcsolni.

 1. Beállítások – Rendszer
 2. Értesítések
 3. Továbbí beállítások

3. Ikonok átrendezése a Tálcán a bal oldalra:

A Windows 11-nek átdolgozott a Tálcája, amely az ikonokat a képernyő közepére igazítja. Azonban mindig megváltoztathatja az igazítást balra, hogy elérhesse a Start menüt és az alkalmazásokat, mint a korábbi verziókban.

 1. Beállítások – Személyre szabás
 2. A tálca műkődése
 3. Kőzépen

4. God Mód a Windows 11-ben

Az God Mód a Windows 11-ben (valamint a korábbi Windows-verziókban) egyszerűen egy mappa, amely gyorsbillentyűket tartalmaz a Vezérlőpultban elérhető lehetőségek többségéhez vagy az összeshez. Hasznos, mert mindezeket a gyorsbillentyűket gyorsan elérhetővé teszi, anélkül, hogy navigálnia kellene a Vezérlőpult esetlegesen zavaró felületén. Az összes tétel rendezve és csoportosítva van, így könnyen megtalálhatók.

 1. Az asztalon hozzon létre egy új mappát.
 2. Nevezze el azt így: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}.
 3. Most már van egy új Vezérlőpult ikonja, és ez minden beállítást megnyit.

5. Hogyan készítsünk képernyőképet a Windows 11-en (képernyőkép készítése)?

A Képernyőkép eszköz használata az egyik legegyszerűbb módja a képernyőkép készítésének. Ha korábban már készített képernyőképeket a Windows segítségével, valószínűleg ismerős lehet a Képernyőkép eszköz. Ennek a verziójának az a jellegzetessége, hogy összefogja az eredeti Képernyőkép eszközt és a Képernyőkép és Vázlat eszközt. Kövesse ezeket az utasításokat a Képernyőkép eszköz megnyitásához és elkezdéséhez.

 1. Beállítások – Akadálymentesség
 2. A PRINT SCREEN ....
 3. Aktiválás után - Nyomja le a Windows logó billentyűt + Shift + S.

6. Engedélyezze a Rendszer-visszaállítást a Windows 11 visszaállításához

A Rendszer-visszaállítás egy olyan funkció, amit mindenki érdemes használni a Windows 11-en. A Rendszer-visszaállítás egy olyan funkció, amely létrehoz egy másolatot a jelenlegi rendszerállapotról (beleértve a Regisztráció biztonsági másolatát) visszaállítási pontként, amikor a rendszer bizonyos változásokat észlel, például frissítés vagy illesztőprogram telepítésekor. Ha valami rossz történik, használhat egy visszaállítási pontot a készülék visszaállításához egy jó működő állapotba anélkül, hogy elveszítené a fájljait. Ennek a funkciónak az egyetlen hátránya az, hogy valamilyen oknál fogva alapértelmezetten letiltva van, tehát manuálisan engedélyezni kell, mielőtt használni lehetne.

 1. Írja be a keresőmezőbe: Rendszer
 2. Speciálís Rendszerbeállítások megtekintése
 3. Rendszervédelem lap
 4. Aktivál Rendszervédelem bekapcsolása – OK
 5. Hozzon létre egy időbélyegzőt, amikor a rendszer-visszaállítás történik.

Wintoys

A Wintoys egy ingyenes program a Windows 10 és 11 módosításához és optimalizálásához. Letölthető a Microsoft Áruházból. A Wintoys segít javítani a Windows-élményt a beállítások, a fölösleges szoftverek eltávolítása, az optimalizálás, a javítás és a Windows 10/11 gép testreszabása terén.


21. Windows 10 telepítés - Bajban van?

Sok eszközben ma már nincs DVD-meghajtó. Ennek ellenére telepítenie kell a Windows 10 rendszert, például amikor újratelepítenie kell. De hogyan? Nincs hagyományos DVD-meghajtója és nincsen Windows telepítőlemeze sem.

Igen, bajban van....

Ime egy cikk, amely segít ebben a kihívásban. Nem nehéz feladat, és nem kell informatikai zseninek lennie. A 8 GB-os memóriakártya mérete jó, lehet régebbi USB 2.0 vagy gyorsabb USB 3.0 szabvány. Ne feledje, hogy a memóriakártya ebben a folyamatban formázódik - használjon üres memóriakártyát a fontos adatok elvesztésének elkerülése érdekében.

Számítógépének vagy laptopjának több USB-portja van. Szüksége van USB pendrive-ra, majd az USB-portokat használjuk a Windows 10 telepítéséhez.

A 8 GB-os memóriakártya mérete jó, lehet régebbi USB 2.0 vagy gyorsabb USB 3.0 szabvány. Ne feledje, hogy a memóriakártya ebben a folyamatban formázódik - használjon üres memóriakártyát a fontos adatok elvesztésének elkerülése érdekében.

Először menjen a Microsoft letöltésközpont weboldalra, innen letöltheti a Microsoft Media Creation programot. Ez a program automatikusan letölti a legújabb Windows 10 telepítést az USB pendrive-ra.

Itt talál útmutatásokat és képeket, amelyek lépésről-lépésre segítenek egy bootolható Microsoft Windows 10 létrehozásában az USB pendrive-ra.

Helyezze be a pendrive-ot a gépbe és ellenőrizze, hogy a számítógép felismeri-e.

1. A Microsoft Windows 10 támogatás oldalai: www.microsoft.com/HU-HU/software-download/windows10

2. A program letöltése előtt el kell fogadnia a licenszfeltételeket.
Fontos megjegyezni, hogy a Microsoft Windows 10 használatához mindig hivatalos licensszel kell rendelkeznie. Ez a telepítési adathordozó vagy biztonsági mentési adathordozó legális. Amikor telepíti és használja a Windows 10 rendszert, akkor be kell tartania a Microsoft licenszelési szabályokat.

3. Indítsa el a programot rendszergazda módban.

4. Válassza a "Telepítési adathordozó létrehozása" lehetőséget.

5. Törölje a négyzetben bejelölését, és kiválaszthatja a magyar nyelvű verziót. A 64 bites ma szinte minden eszközzel kompatibilis, és nem kell letöltenie a 32 bites és a 64 bites verziókat is. Válassza a 64 biteset, működni fog.

6. Majd válassza ki az USB-pendrive-ot a menüben, és a program elkezdi letölteni a Windows 10-et az USB-pendrive-ra.

A telepítés eltart egy ideig, majd befejeződik. Most már megvan egy Windows 10 telepítője, amelyet az USB-pendrive-ról indíthat.

Most elindítja a gépet a Windows 10 rendszer telepítésével, közben kövesse az utasításokat. Ha a pendrive nem indulna el, ellenőrizze a gép BIOS-beállításait, hogy a bootolható flash meghajtó ne legyen blokkolva.


22. Honnan szerezzük meg a géphez szükséges drivereket?

Az operációs rendszer driverek (eszközmeghajtók) fent vannak a gyártó internet oldalán (rendszerint Támogatás vagy Support címszó alatt), vagy néha az eladó cég is rendelkezésére bocsáthatja a drivereket CD-ROM-on ahol a gépet vásárolja. A driverek biztosítják a gép komponenseinek (audió, grafika, hálózati kapcsolatok, stb.) zavartalan működését. A laptopok több drivert igényelnek, amíg az asztali számítógépeknek a következők elegendőek: chipkészlet driver, grafikus kártya, hálózati kártya és hangkártya driverek. Az Ubuntu Linuxhoz általában nem szükséges a driverek letöltése, mert az operációs rendszerhez együtt jár. Ilyenkor az operációs rendszer automatikusan felismeri az összetevőket, és automatikusan telepíti a szükséges drivereket.

Dell illesztőprogramok
Példa a Google keresésbe: Dell Optiplex 7040 drivers

Muszáj a drivereknek magyar nyelvűnek lenniük? A számítógép gyártók által elérhetővé tett driverek, kisebb méretű telepítő programok. Ezek a programok telepítés közben illeszkednek a gépen levő operációs rendszerhez, és a telepítést automatikusan az operációs rendszer nyelvén végzik. Tény, hogy a driverek nyelve a felhasználó számára önmagában nem releváns, mert a háttérben futnak, és nem láthatóak a felhasználó számára. A felhasználó számára a driverek segédprogramként jelennek meg, amelyek főleg angolul vannak, de előfordulnak magyar nyelven is.


23. Amikor a felhasználó saját maga telepíti az operációs rendszert

Ha megérinti vagy elkötelezettnek érzi magát, akkor maga telepítheti az operációs rendszert. Természetesen ehhez figyelemre és némi számítógépes ismeretre lesz szükség, akárcsak minden új dologhoz. A telepítés során a pontos telepítési sorrend leggyakrabban zavaró. A telepítés bizonyos lépésekből áll.

Először az operációs rendszer DVD adathordozójáról (vagy USB kulcsáról) kell indulnia. Az operációs rendszer néhány alapvető dolgot kérdez meg a kezdeti fázisban - az operációs rendszer milyen partíciókra lesz telepítve. Ezután a telepítés folytatódik, és meg kell adnia a Microsoft licencszámát. A telepítés végén a program időzónát, időt stb. Kér. A legvégén a telepítő megkérdezi, hogy mi lesz a rendszergazda felhasználónév. Az adminisztrátori azonosító rendelkezik a legmagasabb szintű felhasználói hozzáféréssel az operációs rendszer szintjén. Erre az azonosítóra akkor van szükség, ha például később telepít vagy eltávolít új programokat. A telepítés befejezése után a gép újraindul.

A gép újraindítása után telepíteni kell a hardver illesztőprogramokat. Ha ez megtörtént, újra kell indítani. Ezután ajánlott a tűzfal telepítése és aktiválása. Hasznos a víruskereső programok telepítése is, de ez csak akkor aktív és hatékony, ha rendszeresen frissítik az interneten keresztül. Az ingyenes és jó antivirusz- és tűzfalprogram, a Microsoft Defender, be van építve a Windows 10 és 11 rendszerekbe

Itt az ideje a Windows 10 vagy 11 aktiválásának. Az aktiválás azt jelenti, hogy felülvizsgálják az operációs rendszer törvényességét. Az aktiválást legjobban online lehet elvégezni. Lehet más módszer is, de ezek bonyolultabbak. Aktiválás után működik az úgynevezett Microsoft Update szolgáltatás (biztonsági frissítések). Ne feledje, hogy a telepítéstől számított néhány napon belül aktiválnia kell az operációs rendszert, különben ezután nem fog működni. A Microsoft frissítés nem működik aktiválás nélkül. A Microsoft Update rendszeres végrehajtása nagyon fontos, mert az évek során sok olyan biztonsági javítás volt, amely nem teszi lehetővé az operációs rendszer interneten történő használatát. A Windows Update nagyszámú javítást tölt le és telepít. Hasznos azonban a víruskereső program frissítése is. Most a gép készen áll, és telepítheti az alkalmazásokat, például irodai alkalmazásokat, Skype-ot stb. Ne felejtse el létrehozni egy szabványos felhasználói azonosítót, amelyet a számítógép mindennapi használatához fog használni. Ha számítógépét rendszergazdaként használja az internet böngészése során, akkor kiszolgáltatottabbá válik az internet biztonsági fenyegetéseivel szemben. Ne felejtse el rendszeresen menteni a fontos munkafájljait!

Tervezed, hogy megszabadulsz a Windows-os PC-dtől? Íme, hogyan gondoskodhatsz arról, hogy a merevlemezen lévő személyes fájlok teljesen törlődjenek és ne lehessen visszaállítani őket. A Windows beépített funkciót biztosít ehhez, amely lehetővé teszi ezt kényelmesen, különálló programok vagy bonyolult eljárások és utasítások nélkül.

Akár azt tervezed, hogy lecseréled a számítógépedet, akár csak egy friss telepítést szeretnél végezni és véglegesen törölni minden személyes adatod, előfordulhat, hogy már törölted a privát adataidat a fájlok törlésével és a Windows újratelepítésével. Azonban van még egy létfontosságú lépés, amit meg kell tenned az öreg számítógépedtől való elbúcsúzás előtt: törölni a meghajtót alaposan.

Csak az adatok egyszerű törlése nem elegendő, mivel a fájlok még mindig visszaállíthatók lehetnek a Lomtár vagy a megfelelő segédprogram segítségével. Függetlenül attól, melyik Windows verziót futtatod, beépített funkciók állnak rendelkezésedre a Windows visszaállításához gyári állapotba.

Íme, hogyan törölheted a meghajtót a Windows 10-ben:

1. Menj a Beállítások > Frissítés és biztonság > Visszaállítás menübe.

2. Kattints a "Kezdés" gombra.

3. A felkérésre válaszd a "Minden elem eltávolítása" lehetőséget.

4. Válaszd a "Helyi újratelepítés" opciót a Windows újratelepítéséhez a számítógépedről.

5. Az "További beállítások" ablakban kattints a "Beállítások módosítása" hivatkozásra, majd kapcsold be az "Adatok törlése" kapcsolót.

6. Válaszd a "Helyi újratelepítés" opciót a Windows újratelepítéséhez a számítógépedről.

7. Válaszd a "Helyi újratelepítés" opciót a Windows újratelepítéséhez a számítógépedről.

Miután a meghajtót törölted, a Windows újraindul, és az újratelepítés elkezdődik. Ez a folyamat elég hosszú ideig tart. Ha szándékodban áll megtartani a számítógépet, újra végigjárhatod a Windows telepítési folyamatát. Azonban, ha megszabadulnál a PC-dtől, egyszerűen kapcsold ki ebben a pontban.

Ez a fejezet útmutatónk legszakszerűbb része. Itt szeretnék beszélni a memória különféle típusairól és az emlékek hozzáadásának módjáról. Az asztali számítógépeknek, legalább asztali modelleknek, általában négy memóriahelyük van. Az asztali számítógépeket általában azonos méretű (például 4 + 4 GB) memóriával párosítják. Ezután a készülék kihasználja az ún. Kétcsatornás mód, így a gép gyorsabban működik. Például 4 x 4 GB = 8 GB memória, ebben az esetben a készülék kétcsatornás módban fog működni (ezt általában asztali PC-k támogatják).

A laptopoknak két memóriahelye van. Ezek memóriákat képesek tárolni, a laptop által támogatott memória típusától és méretétől függően. A laptopokba helyezett két memória kapacitása eltérő lehet. A számítógép vagy a laptop chipsetje különböző típusú memóriákat támogat. Ha nem ismeri a típust, kérdezze meg az eladót. A külön megvásárolható memória viszonylag drága, ezért célszerű a vásárláskor elég RAM-mal vásárolni a gépet. Érdemes megnézni azt az árat is, amelyen az eladó felajánlja a kiegészítő memóriát. Az árkülönbségek nagyon nagyok lehetnek!

Az alábbi táblázat a különböző memória típusokat mutatja. Jó lenne, ha az eladó pontosan meghatározhatná, hogy milyen típusú memóriával rendelkeznek a gépek, mert akkor könnyebb lesz összehasonlítania és megnéznie a memória árait. Az egyszerű "DDR memória" megnevezés nem elegendő, mert sokféle DDR memória létezik. Hasznos lenne megemlíteni a pontos típust: Pl .: DDR3, PC3-12800, 1600MHz. Az újabb gépek újabb chipkészletet tartalmaznak, és támogatják az új típusú memóriát. Csak a készülék által támogatott memóriát lehet behelyezni a gépbe. Újabb gépeket nem lehet hozzáadni a régi standard memóriához! Éppen ellenkezőleg, az eset általában működik, vagyis egy régebbi eszközhöz újabb típusú memória adható (ha ugyanaz a memória szabványos, akkor csak a frekvencia különbözik - magasabb). Pl.: A gép chipkészlete támogatja a PC2-5300 667 MHz memóriatípust. Hozzáadhatja pl. PC2-6400 800 MHz memória, de a gép ezt a memóriát 667 MHz-ként kezeli.

DDR2 standard memória típusok. Továbi részletek a www.wikipedia.com oldalon.


26. Hogyan védje megvásárolt berendezését, hogy a lehető legtovább használhassa?

Feltétlenül fontos, hogy a laptopot laptoptáskában hordja magával, hogy megvédje a karcolásoktól és ütődésektől. A laptopok érzékenyebbek és hamarabb megsérülhetnek, hiszen egyik helyről másikra szállítjuk őket, és az alkatrészeik sokkal kisebb számítógépházban foglalnak helyet.

Minden számítógépet és monitorot védeni kell a villámcsapástól. Miért?

Magyarországon – sok más európai országtól eltérően – a lakossági villamos energia vezetékei a levegőben oszlopokon át vezetnek (felsővezetékek). Ezek a vezetékek ki vannak téve villámlásoknak, amik rövid idejű de nagy energiájú túlfeszültséget okozhatnak. Ezek a nagy, hirtelen feszültségcsúcsok minden elektronikus berendezésre veszélyt jelentenek. Ezek az eszközök nem viselik el a rövid idejű nagy mértékű feszültségcsúcsokat. De hogyan jut át ez a túlfeszültség a számítógépbe? Átjöhet a gép tápkábelén vagy a szélessávú LAN kábelen keresztül. Két módon tudja megvédeni a berendezést. A villamosenergia-hálózat és készüléke közé ún. UPS készüléket (szünetmentes tápegység) vásárolhat vagy ha vihar jön egyszerűen áramtalanítsa a tápkábelt és a LAN kábelt, azaz húzza ki a konnektorból és a LAN/telefoncsatlakozóból). Az áramtalanítást mindenképp ajánlatos elvégezni ha hosszabb útra vagy nyaralásra megy. Számos európai országban a kábelek és a vezetékek a földben vannak, így nem érzékenyek a villámcsapásra.


27. Utószó

A jövőben szeretnénk fejleszteni ezt az útmutatót. Ha úgy érzi, hogy valami hiányzik és hasznos lenne más dolgokat, témaköröket is hozzáadni az útmutatóhoz a következő email címre várjuk visszajelzést: info@finnpc.net Visszajelzései iránymutatóul szolgálnak majd útmutatónk frissített változatához.

Legjobb ajánlatok.
Látogassa meg: www.finnpc.net

Copyright – Education Technologies Finland
A teljes anyag és részei szerzői jogvédelem alatt állnak.